Meeting table with

Conferentie-oplossingen met een beeldig resultaat op het werkdiner van de Europese ministers voor cultuur

Datum: 13 mei 2024
Plaats: Antwerpen

Op 13 mei 2024 nodigde de Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon zijn Europese ambtgenoten uit voor een informeel werkdiner in Antwerpen. Met het indrukwekkende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) als decor, was het doel van de bijeenkomst om de rol en bijdrage van cultuur en erfgoed in het kader van het Europese identiteitsdiscours te bespreken. Voor de conferentie technologie werd duvall ingeschakeld. Van tolken op afstand en automatische cameratracking tot AV-ondersteuning: duvall maakte van het werkdiner een vergadering om in te kaderen. .

Een prachtig decor voor culturele discussies

De Vlaamse minister van Cultuur Jan Jambon had het KMSKA in Antwerpen uitgekozen voor een informele bijeenkomst over cultuur. Een perfect kader om de gesprekken verder te zetten na de conferentie ‘Eenheid in verscheidenheid? Cultuur, erfgoed en identiteit in Europa’ op 15 en 16 april. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen heropende amper twee jaar geleden na een intense restauratieperiode van elf jaar. Het bleek dan ook een inspirerende plek om de kunstgeschiedenis van de Lage Landen op te frissen. En meteen een gedroomd vertrekpunt voor een discussie over Europese cultuur en erfgoed.

Tolken op afstand: een kunst op zich

Een belangrijke sessie met de Europese ministers van Cultuur vond plaats in de Rubensgalerij, omringd door monumentale schilderijen. Dat kader heeft meteen gevolgen voor de tolken, want tolkencabines plaatsen is geen optie in een monumentale museumzaal. De oplossing is dan ook om te tolken op afstand. Maar niet alle oplossingen voor tolken op afstand zijn even performant.

Op het eerste gezicht lijkt tolken op afstand misschien eenvoudig, maar het kan snel uitdagend zijn. Om te beginnen moet de software die tolken gebruiken audio van hoge kwaliteit mogelijk maken met minimale vertragingen. In beide richtingen. Daarnaast is er de kwestie van veiligheid, zeker met hooggeplaatste deelnemers. Niemand zit te wachten op afluisterpraktijken of het onderscheppen van draadloze signalen. Ten slotte moet tolken op afstand gebruiksvriendelijk zijn, zodat tolken zich kunnen concentreren op de boodschap zonder technische moeilijkheden of frictie.

Gelukkig voldoet QuaQua, de oplossing van duvall voor tolken op afstand, aan alle criteria. Tijdens de vergadering werkten enkele tolken op afstand vanuit de hub van duvall. Andere tolken werkten zelfs van thuis uit, in het comfort van hun eigen bureau. Alle tolken en deelnemers konden in elk geval rekenen op kristalheldere audio, een beveiligde vergadering en boodschappen die luid en duidelijk overkwamen. Omdat QuaQua speciaal is ontworpen voor tolken op afstand en al een poos in gebruik is tijdens echte topmeetings, verliep de meertalige vergadering van de Europese ministers van Cultuur rimpelloos.

Het grotere plaatje: camera tracking en flexibele apparaten

Tolken zijn maar één onderdeel van de conferentiepuzzel. Om elke deelnemer te betrekken bij de meeting, speelt de integratie van technologie en andere AV-oplossingen een sleutelrol.

Zoals automatische camera tracking, bijvoorbeeld. Door het toestel van een deelnemer aan te sluiten op het cameratrackingsysteem en de beeldschermen in de ruimte, worden automatisch “talking heads” gemaakt. Zodra een spreker hun microfoon activeert, draait en/of zoomt de camera vanzelf om de spreker in beeld te brengen. Met enkele vooraf vastgelegde instellingen en dankzij de automatische camera tracking, hoef je nooit meer helemaal vanaf nul te beginnen.

Daarnaast is het altijd een pluspunt om veelzijdige opties te hebben om snel op veranderingen te kunnen inspelen. Daarom gebruikt duvall de draadloze Televic Confidea FLEX-apparaten. Het veranderen van apparaten van voorzitter naar afgevaardigde of het toevoegen of verwijderen van functionaliteiten (stemmen of tolken) is zo simpel als een software-instelling aanpassen. Het toevoegen of verwijderen van toestellen is ook kinderspel.

Een conferentie zet doorgaans alle deelnemers in de verf, maar ook hun delegaties verdienen voldoende aandacht. duvall voorzag daarom een aparte luisterruimte met AV-oplossingen: short throw projectoren voor de beelden uit de vergaderruimte en audiosystemen om passieve luisteraars op afstand de mogelijkheid te geven mee te luisteren. Opnieuw in combinatie met tolken op afstand. Kortom: alle actieve en passieve vergaderdeelnemers zaten op dezelfde golflengte.

Apparatuurlijst

  • Televic Lingua tolkpost
    Diende als controlecentrum voor de tolken en beheerde moeiteloos de communicatiestroom in verschillende talen.
  • Televic Confidea FLEX
    Gebruiksvriendelijk en flexibel apparaat voor praten, luisteren, stemmen en meer
  • Infraroodontvangers (conferentiezaal en perszaal)
    Elk toestel maakt de distributie van de talen eenvoudiger.
  • QuaQua Hybride
  • Tolkhub op afstand bij duvall
  • 2 schermen
  • Projector met korte projectieafstand

Kunst en kunde

Een historische kunstzaal, EU-ministers van Cultuur met diverse achtergrond qua taal én hun delegaties. Het had het verhaal kunnen zijn over moeilijke uitdagingen om alles vlot te laten verlopen ondanks de obstakels. Maar duvall probeert dankzij kennis en kunde conferenties tot een kunst te verheffen. Met succes.

De sleutels? Vlekkeloos tolken op afstand, flexibele technologie en oog voor elke deelnemer, actief en passief.

Wil je meer weten over duvall’s expertise in het ondersteunen van topbijeenkomsten? Bezoek de duvall website of abonneer je op onze kennisbank om meteen toegang te krijgen tot een schat aan waardevolle informatie.

Meer artikels:

Registreer NU voor onze nieuwsbrief over vergadertechnologieën van het Europese voorzitterschap

Inclusief GRATIS toegang tot duvall’s kennis en expertise in evenemententechnologie.

Log in om toegang te krijgen tot eerdere edities van ons groeiende nieuwsbriefarchief.